Fashion
Art
Charity
Radio
Design
Music

Ceci n'est pas un advocaat

Kristof Buntinx’s ontwerpen voor een nieuwe toga voor de advocatuur werden onlangs gepreselecteerd door de jury van Fashion Award “Toga 125”. Hij realiseerde één van deze silhouetten en stelde deze voor tijdens een modeshow op 27 mei 2011 in het justitiepaleis van Antwerpen. Het ontwerp is conceptueel en kreeg de naam mee van: “Ceci n’est pas un advocaat”.

Het gaat om een tunica in een eigele crèmige kleur, met daarover een lange zwarte drappage. Het geheel ademt de luxe en de stijl uit van de Romeinse keizers. De snit is heel basic: de tunica bestaat uit één stuk stof, die aan de zijkanten met linten wordt dichtgemaakt. Ook de drappage bestaat uit één stuk stof, nu zo’n zes meter lang, aan één zijde ovaal uitgesneden, zodat de drappage aan de pols afgerond is.

De toegevoegde waarde ligt in de ontlening aan de geschiedenis (Romeinse tijd -- Romeins recht), gecombineerd met het actuele van de woordspeling Advocaat -- de drank “Advocaat”. Het gaat om meer dan een simpele woordspeling: het oeuvre van Kristof Buntinx schrijft zich grotendeels in in de traditie van het Belgisch surrealisme. Hierin gaat de creatie vaak uit van de dubbelheid van de betekenis.

Accessoires: hoed en tas

De hoed is letterlijk een hoofddeksel, hier dan passend het deksel van de fles advocaat, vervaardigd in zwarte sisal. De tas krijgt de vorm van een ei, verwijzend naar de eieren die in de drank worden verwerkt.
De tas is in wit leder, omdat de huidige gadgets (iphone) meestal een witte kleur hebben. “Wit” wordt geassocieerd met het moderne milieuvriendelijke.

/